Skal jeg lade håret lufttørre, eller skal jeg bruge en føntørrer?
De fleste af dem, jeg kender, vælger at bruge føntørrer, det helt sikkert er den hurtigste løsning, og samtidig gør den det lettere at sætte håret, som man gerne vil have det. Det sker også tit, at jeg tyer til føntørreren, selvom jeg godt ved, at den kan skade håret: den udtørrer håret, gør det filtret, giver det statisk elektricitet og forringer i det hele taget hårets tilstand. Her er nøglen at finde et kompromis – en føntørrer af høj kvalitet, der ikke ødelægger håret.
Dagens indlæg står i føntørrerens tegn. Jeg vil fortælle dig, hvordan du finder en god en, der passer til dit hårs behov. Jeg fortæller dig også nogle hemmeligheder, og jeg håber at mane den myte i jorden, at en føntørrer altid skader håret. Det gør den ikke altid 🙂
At føntørre eller ikke føntørre? Det er spørgsmålet!
Hvis jeg skulle give dig en anbefaling baseret på, hvad der er bedst for håret, vil jeg helt sikkert sige, det er en verden uden føntørrere.
Det nytter ikke at argumentere mod dem, der siger, at håret bliver sundest, når det får lov at tørre selv. De har ret, for hurtigt føntørring kan åbne hårets kutikula, hvilket så resulterer i væsketab. I det lange løb forvolder dette alvorlig skade på håret.
Man må dog se i øjnene, at det ikke er altid, vi kan lade håret tørre naturligt. Sommetider er det fordi, vi ikke har tid, men i de fleste tilfælde er det fordi, håret bliver for svært at have med at gøre, hvis det ikke tørres med dette uundværlige styling redskab.
Og det er derfor, jeg er fan af føntørrere, for mit hår ser meget bedre ud, når jeg bruger den til at tørre det med. Det er min mening, at en føntørrer af høj kvalitet – når man bruger den korrekt – ikke bør skade håret. Men nu er risikoen der vel altid.
Er føntørreren ikke så slem, som den får skyld for?
Man kan slet ikke tælle alle de myter, der er opstået omkring føntørrere. Det problem, man konstant hører om, er de skader, den forvolder på håret. Det er jeg helt ærligt ikke så sikker på…
Det er rigtigt nok, at hår ikke kan lide at blive udsat for høje temperaturer, fordi dette åbner hårets kutikula, så det mister væske og – foruden væsken – mister håret næringsstoffer. Resultatet? Dehydreret, mat, groft, skrøbeligt hår, der spalter. Det sker selvfølgelig, men kun hvis vi tørrer håret for tit med meget varm luft og med føntørreren for tæt på håret.
Når den bruges korrekt, kan en føntørrer:
- hjælpe dig med at style håret
- lukke og glatte hårets kutikula (med kold luft)
- forbedrer virkningen af masker, balsam og naturlige olier
- forebygger flyvsk hår og krus (ionisk føntørrer)
- kan gøre frisering lettere
Hvordan kan du bruge en føntørrer uden at skade håret?
- Brug den korrekte temperatur – ved at bruge moderat varm luft, undgår du at åbne hårets kutikula, hvilket så forebygger skader på håret
- Hold føntørreren et stykke væk – hvis du ikke placerer føntørreren for tæt på håret (ca. 20 cm.), skulle der ikke ske nogen skader
- Brug ikke føntørreren på HØJ – den mest almindelige årsag til filtret hår er at indstille luftstrømmen til HØJ
- Blæs ikke håret i den modsatte retning af hårvæksten – ved at tørre håret fra toppen af hovedet og nedad, altså i samme retning som hårrødderne, gør du håret glat, blankt, og let at frisere.
- Brug varmebeskyttende midler – det er en meget dårlig ide at bruge føntørrer, hvis håret ikke er dækket af et beskyttende lag af denne kosmetik, der beskytter håret mod den høje temperatur.
Føntørringsteknikker vs. føntørrertyper
Hvad er vigtigere – den teknik vi bruger, når vi tørrer håret, eller det redskab, vi bruger til opgaven?
Efter min mening er begge lige vigtige. Selv hvis man følger ovenstående regler til punkt og prikke (indstiller på den rette temperatur, holder afstanden osv.) kan du stadig skade håret: du kan ende med brændt hår og statisk elektricitet. Det er derfor, det er så vigtigt at vælge en hårtørrer af høj kvalitet. Jeg ved, hvilken føntørrer er bedst, og hvilke kriterier, man skal følge, når man køber den.
Den bedste føntørrer. Hvordan finder du en?
“Jo dyrere, desto bedre.” – Det er akkurat, hvad min veninde ville sige.
Men nej! En god føntørrer, der ikke skader håret, behøver ikke at koste en formue. Omvendt er den billigste heller ikke den bedste løsning. Jeg anbefaler dig at se på de føntørrere, der ligger på mellemste prisniveau. Tro mig, der er masser af fabrikanter, der tilbyder virkelig gode produkter til hjemmebrug. Har du virkelig brug for en professionel føntørrer?
Hvad skal du være opmærksom på, når du skal vælge en god føntørrer? Der er et par ting, jeg altid selv har for øje. Efter min mening bør en god føntørrer have:
- den utroligt nyttige “ioniske” funktion
- mindst 3 temperaturindstillinger
- kold luft
- praktisk størrelse og let væk
- drejelig ledning
- certificeret kvalitet
- ikke for stor styrke og ikke for lille
Kort sagt:
En føntørrer skader ikke håret, hvis man bruger den korrekt og behandler håret med varmebeskyttende produkter, før man tørrer det. Det er også vigtigt, at den føntørrer, man bruger – den bedste på markedet – har flere temperaturindstillinger og er ionisk.
Nu, da du har læst alle mine gode råd, håber jeg du vælger en føntørrer, der ikke giver dig nogen problemer. Kys og kram!
Skriv et svar