Hej piger!
Har du nogensinde undret dig over hvorfor vores hud bliver solbrun? Det er på grund af UVA og UVB stråling. Den første bliver absorberet af epidermis, mens den anden trænger ind i de dybeste hudlag og skader collagen-fibrene. Hvad er eftervirkningen? Rynker, misfarvninger, irritationer og endda forbrændinger. Mit råd er simpelt. Glem aldrig at tage solcreme på!
UVA og UVB-stråling
Til at starte med, så lad os diskutere UVA-problemet. Vil du tro på det hvis jeg fortalte dig at 90% af det når når Jorden og skader vores hud? Det er overalt, selv på overskyede dage og kan gå igennem glas. Det er værd at indse at UVA-stråling forårsager det såkaldte oxidativ stress og cancer, er ansvarlig for stimulere frie radikaler som fører til intensiv fotografisk aldring af huden. Den anden type stråling som jeg vil diskutere i dag er UVB-stråling. Når det sammenlignes med UVA, så er kvantiteten der når vores planet meget lav og svarer kun til 6%. Det er denne stråling der bidrager til at stimulere syntese af vitamin D, som er meget vigtig for skelettet i mennesker. På den anden sige, forårsager UVB solskoldninger og fører til skader på DNA-strukturen.
Hvad er resultaterne ved at blive udsat for stråling?
Vidste du at solbrun hud (som er intens produktion af melanin) er en naturlig beskyttende mekanisme af huden mod UV-stråling? Når vi ligger på stranden, skal vores hud beskytte os mod solen. Konklusionen? Det er ikke så sejt at have solbrændt og gylden hud. For at gøre det endnu værre, så er denne beskyttelse ikke nok for dem med lys hud. Hvad kan der ske hvis de udsætter deres kroppe for solen i længere tid end de burde? Rynker, dehydrering af huden, misfarvninger, tab af elasticitet… De værste effekter ved meget solbadning er: rødmen, inflammationer, cancer, skader på epidermis og dermis.
Hvordan bliver man solbrun?
Den vigtigste regel ved sikker solbadning er påføring af cremer med et højt solfilter (SPF – Sun Protection Factor). Dens styrke udtrykkes i tal der rangerer fra 2 til 50. Solcremer skal påføres omkring 30 minutter før solbadning og påføres igen hver 2. time. Takket være sådan en beskyttelse, bliver huden solbrændt langsommere, men effekten varer længere. For at man ikke udsætter huden for fare for solskoldning, så rådes man til at undgå at udsætte kroppen for sol mellem kl. 11 og 15.
Hvordan plejer man solbrun hud?
Solbrun hud bør vaskes med lunkent vand for at lindre og blive fugtet ved brug af de rette produkter bagefter. Tøv ikke med at bruge produkter som indeholder urea og vitamin A og E. I alvorlige tilfælde, når huden er meget forbrændt, så kan man købe præparater på apoteket der giver lindring. Når forbrændinger er virkelig slemme, skal du besøge en dermatolog.
Skriv et svar